SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKSASTANAK NAČELNIKA  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nove obaveze općina po komunalnom otpadu
16.11.2017.

Prvog dana mjeseca studenog na snagu je stupila Uredba o gospodarenju komunalnog otpada, koja obvezuje građene na razdvajanje otpada.

U Rešetarima 14. studenoga 2017. godine sastali su se na radnom sastanku direktor tvrtke Odlagalište d.o.o. Nova Gradiška Ilija Duvnjak i načelnici općina Cernik, Staro Petrovo Selo, Dragalić, Stara Gradiška i Rešetari koji koriste usluge tvrtke Odlagalište u odvozu smeća sa svog područja, kako bi razjasnili novonastalu situaciju, odnosno, odgovorili na pitanja što je sve propisano novom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, čime se je uvela pozamašna pomutnja, barem po reakcijama naših sugrađana, jer nisu upoznati s novonastalom situacijom u odvozu komunalnog otpada.

Premda je Uredba stupila na snagu 01. studenog 2017. godine, lokalna samouprava (općine i gradovi) imaju rok za donošenje novih potrebnih odluka i dokumentacije do 01. veljače 2018. godine.

Iza toga roka općine imaju i rok primjene nove Uredbe, što bi trebalo biti 01. studeni 2018. godine. Dakle, slijedi nam prijelazno razdoblje u kojem je ostavljeno JLS-e i komunalnim društvima koji se bave odvozom komunalnog otpada da pronađu najbolja rješenja za svoje korisnike i svoje općine i gradove.

Provedba je propisana i potrebno ju je poštivati. Proteklih dana u razmišljanjima građana osjetili smo sumnju u vezi ovog projekta, a može se čuti i mišljenje kako će bez obzira na trud razdvajanja otpada, taj otpad na kraju završiti na istom mjestu; rekao je načelnik Zlatko Aga, te započeo zajedničko iznalaženje rješenja, što i kako dalje postupati s komunalnim otpadom te koju metodologiju primijeniti u daljnjem postupku prikupljanja otpada.

Direktor Odlagališta Ilija Duvnjak zatražio je pomoć općina i čelnih ljudi u daljnjoj suradnji i upoznavanja javnosti s novom Uredbom u prikupljanja otpada. Loš čin u odbacivanju komunalnog otpada prizvali bi jedino nemar i neodgovorno ponašanje pojedinaca u izigravanju nove uredbe jer je cilj usmjeriti na daljnju obradu većinu otpada iako tržište za sirovinama u RH nije još uvijek uređeno, a koju je trebalo urediti resorno ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Direktor Duvnjak izvijestio je da je tvrtka Odlagalište d.o.o. započela educirati građane o novim navikama koje treba usvojiti, putem uplatnica i letaka o novim načinima gospodarenja i upravljanja s otpadom.

Naravno, građanima je od ključne važnosti cijena ovih naših usluga- napomenuli su načelnici. Novi cjenik, koji se još uvijek priprema, radi se prema potrebama Uredbe. Novi računi će biti podijeljeni u dva dijela: fiksni i promjenljivi. U promjenljivom cjeniku dijela računa svaki korisnik bi trebao utjecati na cijenu prema količini otpada koji je predan, dakle korisnike se želi motivirati da odvajaju otpad kako bi utjecali na smanjenje cijene.

Na sastanku zaključno je postignut dogovor da postoje objektivne poteškoće i problemi, što je slučaj u svakom gradu i općini. Ne želimo opteretiti i zgaditi ljudima odvajanje otpada. Svi načelnici se žele potruditi da se projekt provede logično i svrsishodno. Ljude ćemo pokušati senzibilizirati kako bi im odvajanje otpada postao svakodnevni dio života, a to iziskuje trud i vrijeme, zaključili su načelnici te su se složili da će do početka siječnja 2018. godine općinska vijeća donijeti kroz odluke smjer u kojoj će svaka općina sama za sebe naći najbolje rješenje za provedbu Uredbe.

Direktor Odlagališta d.o.o. ponudio je „svojim općinama" svu moguću pomoć prilikom pripremanja odluka, a ovakav sastanak samo je nastavak dobre suradnje, a koja će u naredna tri mjeseca zasigurno biti puno intenzivnija, dodali su svi prisutni, te da će apsolutno pridonijeti spremnosti na sve novosti koje donosi nova Uredba.

Zaključno sa čime su se svi složili je - da je cilj, a sukladno načelima održivog gospodarenja otpadom da ukupna količina miješanog komunalnog otpada bude što manja jer će u protivnom općine morati plaćati poticajnu naknadu tj. „penale" u slučaju prekoračenja granične količine miješanog komunalnog otpada koja će biti definirana za svaku općinu od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike na godišnjoj razini. Nedvojbeno je da će cijena javne usluge ovisiti o količini otpada iz razloga obrade ili zbrinjavanja otpada.

Zbog toga će općine poseban naglasak staviti na biorazgradivi komunalni otpad jer ova frekvencija otpada spada po svojoj masi ima najveći udio u sadržaju posude za miješani komunalni otpad, a u ruralnom dijelu djelu gdje bi biorazgradivi otpad trebali ponaosob kompostirati za daljnju upotrebu sva domaćinstva- zaključeno je na sastanku.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"