SLUŽBENE STRANICE OPĆINE CERNIKInicijativa mladih - "Campus space journey"  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inicijativa mladih - "Campus space journey"
 
 

 
RADIO PRILOG LETAK BROŠURA
 
Udruga „Chernik Campus“ predstavila inicijativu mladih „Campus Space Journey“
30.9.2014.
Udruga za kreativni razvoj Chernik Campus u Cerniku je proteklog petka, 27. rujna, predstavila inicijativu mladih "Campus Space Journey". Riječ je o vrlo zanimljivom projektu čija se provedba financira od strane Europske komisije u sklopu programa "Mladi na djelu".
Projekt je pod provedbom Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Inicijativa je usmjerena prema poboljšanju uvjeta obrazovanja mladih na području Općine Cernik, ovoga puta iz područja astronomije koje u lokalnoj sredini do sada nije bilo dostupno. Voditelj projekta je Marijan Paurić.

"Išli smo na trodnevnu ekskurziju na zvjezdarnicu na Mosor. Išlo nas je ukupno 12 i bilo je dosta zanimljivo od promatranja noćnog neba teleskopom do panoramskog gledanja otoka oko Splita, te obilazak flore i faune oko Mosora. S tim područjem smo povezani slučajno. Kolega je prošle godine bio na ljetovanju i sasvim slučajno došao u zvjezdarnicu gdje su bile organizirane večeri otvorenih vrata i tako smo ostvarili određene kontakte", kaže Paurić.

Inicijativa "Campus Space Journey" obuhvaća niz aktivnosti, od sastanaka i radionica provoditelja i sudionika inicijative na temu cjeloživotnog učenja, do zajedničkog istraživanja, edukativnih radionica, javnog predstavljanja inicijative, a sve će završiti obilježavanjem tjedna cjeloživotnog učenja.

S tim u vezi u subotu 4. listopada na pješačkoj zoni u Novoj Gradiški postavit će informativni štand gdje će promovirati cjeloživotno učenje, neformalno obrazovanje i spomenutu inicijativu mladih.

Planovi Udruge su nastaviti i dalje s ovakvim druženjima i sličnim projektima. Javljaju se redovito na natječaje, iskorištavaju sredstva Europske unije, što je za svaku pohvalu, okupljaju mlade iz svoje lokalne sredine, a već najavljuju određene aktivnosti i tijekom sljedećih mjeseci.

Opširnije / fotogalerija / www.radiong.hrInformativno-edukativna brošura
18.9.2014.
Sukladno planiranim aktivnostima, u okviru provedbe nacionalne inicijative mladih „Campus space journey“, sudionici i provoditelji izradili su informativno - edukativnu brošuru s ciljem promoviranja neformalnog obrazovanja i značaja istoga za osobni i profesionalni razvoj mladih.

Udruga „Chernik Campus“ tiskanu brošuru distribuirat će u zajednici, na predstavljanju inicijative koje će se održati 26.09.2014., te će ista biti dostupna na promotivnom štandu tijekom obilježavanja tjedna cjeloživotnog učenja koje će se održati 04.10.2014. godine u pješačkoj zoni (korzo) u Novoj Gradiški.

OPŠIRNIJE...

Posjet Zvjezdanom selu Mosor
12.8.2014.

Sudionici i provoditelji nacionalne inicijative mladih „Campus space journey“ , sukladno planiranoj dinamici provedbe aktivnosti u okviru inicijative, u razdoblju od od 2. do 4. kolovoza 2014. godine boravili su u Zvjezdanom selu Mosor, smještenom na vrhu „Makirina“ na 700 mnm, udaljenom 22 km od Splita. Trodnevni edukativni program započeo je iznimno zanimljivim i poučnim dvosatnim predavanjem pod nazivom „Sunčev sustav“, koje je u velikoj dvorani zvjezdarnice održao astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Tijekom večeri, provoditelji i sudionici inicijative promatrali su nebeska tijela teleskopom Meade LX200 16” koji predstavlja jedan od najnaprednijih amaterskih teleskopa sa najsofisticiranijim optičkim sustavom, te mehaničkim i elektroničkim elementima. Zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta, planeti poput Marsa i Saturna, bili su vrlo jasno vidljivi, na oduševljenje svih mladih koji su po prvi puta iskusili ovakvu vrstu astronomskog doživljaja. Večer je upotpunjena upoznavanjem sa noćnim nebom s terase zvjezdarnice, pri čemu je astronom – animator „čitao“ zvjezdano nebo, te pojasnio brojne nebeske pojave i tijela.

Slijedećeg jutra uslijedilo je razgledavanje okolice panoramskim dalekozorom, pri čemu su sudionici i provoditelji bili u mogućnosti vidjeti otoke Čiovo, Brač, Hvar, Vis, ali i druge prirodne, te kulturno – povijesne znamenitosti ovoga kraja.

Tijekom poslijepodneva održana je radionica na temu „Zaštita okoliša i prirode“ koju je vodila Leana Deriš, apsolventica morskog ribarstva, sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu. U predavanju je naglasak bio stavljen na zaštitu i čišćenje vodnih resursa, te na zaštićena područja u Republici Hrvatskoj, obuhvaćena mrežom NATURA 2000. Drugi dan boravka, okončan je večernjom šetnjom od zvjezdarnice do obližnjeg planinskog izvora Mali Dibić.

Posljednjeg dana programa, sudionici i provoditelji inicijative posjetili su izvor rijeke Žrnovnice, kao i samo mjesto Žrvnovnicu. Na izvoru ih je tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić upoznao sa specifičnostima tamošnjeg biljnog i životinjskog svijeta, skrenuvši pozornost i na neizmjerni značaj kojega takva vrela pitke vode imaju u ovom kraju. Pred žrnovničkom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije s kulturnom i povijesnom baštinom poljičkog kraja mlade je upoznao prof. Ivica Lolić, član udruge „Žrvanj“. Posljednja aktivnost u okviru trodnevnog edukativnog programa obuhvatila je posjet jednom od rijetkih preostalih mlinova na rijeci Žrnovnici, smještenom u samom mjestu.

Opijeni iznimno čistim zrakom i prekrasnim krajolikom, obogaćeni novim znanjima i iskustvima, svi sudionici i provoditelji inicijative složili su se u jednome: ASTRONOMIJA JE DEFINITIVNO SADRŽAJ KOJI JE POTREBNO OMOGUĆITI SVOJ DJECI I MLADIMA!

FOTOGALERIJA...


Provedba inicijative „Campus Space Journey“
29.7.2014.
Mlada udruga za kreativni razvoj „Chernik Campus“ iz Cernika u lipnju je započela s provedbom inicijative „Campus Space Journey“. Inicijativa je odobrena za financiranje od strane Europske komisije u sklopu programa „Mladi na djelu“ kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Inicijativa „Campus Space Journey“ usmjerena je ka poboljšanju uvjeta obrazovanja mladih osoba s područja Općine Cernik u koju je uz provoditelje iz udruge uključeno i 7 mladih osoba u dobi od 15-30 godina s područja općine.

Provedba inicijative održat će se na području općine Cernik, te dijelom na Mosoru iznad Splita u objektu “Zvjezdano selo Mosor”.

S ciljem jačanja svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja, provoditelji i sudionici projekta održat će radne sastanke više puta mjesečno za vrijeme trajanja inicijative gdje će, uz različite aktivnosti, zajednički istraživati i analizirati podatke vezane za neformalno učenje u zemljama EU, a na kojima će se ujedno omogućiti mladima da se izjasne o lokalnim potrebama i interesima s njihovog aspekta, te ih potaknuti na proaktivan pristup u životu svoje zajednice.
Središnja aktivnost projekta svakako je posjet „Zvjezdanom selu Mosor“ gdje će se mladim sudionicima kroz različite aktivnosti i radionice omogućiti vrijedno iskustvo neformalnog obrazovanja iz područja astronomije koje im na širem području nije dostupno. Provedba edukativnih radionica na Mosoru trajat će tri dana gdje će mladi biti upoznati s astronomijom, uporabom teleskopa, zanimljivostima iz svemira, svemirskim istraživanjima, ali i zaštitom okoliša i održivim razvojem. Nakon posjeta „Zvjezdanom selu Mosor“ planirano je završno predstavljanje inicijative u zajednici, te obilježavanje tjedna cjeloživotnog učenja u sklopu kojega će sudionici na info štandu distribuirati brošure o provedenoj inicijativi, te na taj način dalje promovirati cjeloživotno učenje među mladima. Također će se svakome od sudionika izdati Youthpass certifikat za sudjelovanje na projektu u sklopu europskog programa „Mladi na djelu“ koji sadrži sve informacije o stečenim znanjima, vještinama i obrazovnim iskustvima tijekom trajanja inicijative, a koji se priznaje u svim zemljama EU i zemljama koje sudjeluju u programu „Mladi na djelu“.

Provedba inicijative „Campus Space Journey“ trajat će do konca studenog, a aktivnim i izravnim sudjelovanjem mladih u svim aktivnostima tokom trajanja inicijative unaprijedit će se njihova znanja i vještine, potaknut će se i promovirati cjeloživotno učenje mladih, te će se potaknuti njihova kreativnost i poduzetnost kako bi i oni postali pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

Audi prilog - Radio Slavonija


Drugi sastanak sudionika projekta "Campus Space Journey"
29.7.2014.
Dana 21.07.2014. održan je drugi sastanak sudionika projekta "Campus Space Journey". Sastanak je započeo s pojašnjenjem aktivnosti koje su provedene te aktivnosti koje slijede, nakon čega je uslijedila provedba ankete za ispitivanje potreba i mišljenja mladih vezanih za njihovo slobodno vrijeme, aktivizam mladih te cjeloživotno učenje.

Rezultati ankete prezentirat će se sudionicima projekta na sljedećem sastanku gdje će se ujedno razgovarati o utvrđenoj problematici te pokušati potaknuti mlade da sami budu pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

Kako je jedna od aktivnosti projekta "Campus Space Journey" i provedba istraživanja o stupnju razvijenosti neformalnog obrazovanja u zemljama EU, sudionici su raspravljali o metodama istraživanja te su međusobno raspodijelili odgovornosti. Prikupljene podatke i informacije sudionici će zajednički analizirati i obraditi, te zaključke prezentirati tijekom završnog predstavljanja inicijative u zajednici.

Provedbom navedenih aktivnosti doprinijet će se jačanju svijesti mladih o značaju cjeloživotnog obrazovanja, te će se potaknuti aktivizam mladih, a to su upravo jedni od osnovnih ciljeva inicijative "Campus Space Journey".

Sastanak provoditelja i sudionika inicijative „Campus Space Journey“
04.07.2014.
Dana 28.06.2014. održan je uvodni sastanak u sklopu inicijative mladih „Campus Space Journey“ na kojemu su se sastali provoditelji i sudionici inicijative. Cilj sastanka bio je upoznati sudionike o sadržaju i vremenskim terminima aktivnosti koje će se provoditi u sklopu ove inicijative, te raspodijeliti odgovornosti za njihovu provedbu.

Osim što se govorilo o aktivnostima inicijative, svim sudionicima prezentirani su ciljevi i nastojanja same inicijative nakon čega je uslijedila kratka rasprava o potrebi i značaju neformalnog učenja za mlade koje će im se kroz ovu inicijativu i omogućiti. Sudionici projekta iskazali su svoje oduševljenje nizom aktivnosti u kojima će oni imati glavnu ulogu, a posebno ih raduje što će kroz zabavu, druženje i razmjenu iskustava steći nova znanja iz područja astronomije, koja im na širem području trenutno nisu dostupna.

U svrhu poticanja kreativnosti i poduzetnosti sudionika inicijative, te širenja svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja, provoditelji i sudionici projekta ovakve će radne sastanke održati više puta mjesečno za vrijeme trajanja inicijative, gdje će zajednički istraživati i analizirati podatke vezane za neformalno učenje u zemljama EU (posebice iz područja prirodnih znanosti), a na kojima će se ujedno omogućiti mladima da se izjasne o lokalnim potrebama i interesima s njihovog aspekta, te ih potaknuti na proaktivan pristup u životu svoje zajednice.

„Campus Space Journey“ je započeo, a na tom putu veselimo se narednim druženjima, novim poznanstvima, uzbudljivim zajedničkim aktivnostima, te novim znanjima!

Udruga „Chernik Campus“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
webmaster
Copyright © 2012 Općina Cernik, designed by "SINTAGMA"